Mijajlo Marsenić (©Starsport)
Mijajlo Marsenić (©Starsport)

INTERVJU – Mijajlo Marsenić: Ne sumnjam da će odbrana biti snaga Srbije, mečevi sa Slovenijom pokazali nam put

Vreme čitanja: 5min | ned. 08.01.23. | 08:30

„Iskreno, nije teško igrati u defanzivi pored takvih rukometaša kao što su Ilija Abutović i Dragan Pešmalbek. Kad smo zdravi, možemo sa svima ravnopravno. Nemačka nema veliki kvalitet kao Danska, Švedska, Španija i Francuska, ali je ozbiljna selekcija“, istakao je pivot lidera Bundeslige, Fuksea iz Berlina, za Mozzart Sport

Za Mijajla Marsenića ne postoji izgubljena lopta, nevažna utakmica. Svaki meč stameni pivotmen lidera Bundeslige, Fuksea iz Berlina, igra punom snagom. Zamenik kapitena Orlova prošle sezone je predvodio reprezentaciju na Evropskom prvenstvu u Segedinu, posle izostanka Nemanje Ilića.

Igra u oba pravca. U napadu sa Draganom Pešmalbekom činiće jedan od boljih tandema pivotmena na Svetskom prvenstvu koje kreće za tri dana, dok je u odbrani jedan od stubova Tonija Đerone, uz pomenutog Pešmalbeka i defanzivnog specijalistu Iliju Abutovića. Ovaj trio trebalo bi da bude bedem u sredini odbrane.

Izabrane vesti

Na Evropskom prvenstvu u Segedinu, defanziva je bila jača strana naše reprezentacije. Očekuje Marsenić da se to ponovi, uz mnogo bolji i tečniji napad.

Iskreno, nije ni teško da se igra u odbrani sa takva dva igrača. Sa Ilijom igram od 2013. godine, još od Mediteranskih igara u Turskoj. Oduvek mi je on bio neki uzor, kopirao sam njegov stil igre u defanzivi. I posle sam u Vardaru imao priliku s njim da treniram i to mi je pomoglo mnogo u karijeri. O Gagiju ne treba mnogo da se troše reši. On je ratnik, savršeno se uklopio u naš sistem. Nije mu ni bilo potrebno mnogo vremena da bi kliknuo u reprezentaciji. Ne sumnjam da će odbrana biti snaga Srbije. Potencijal imamo, tu smo da se borimo za našu zemlju“, rekao je Marsenić za Mozzart Sport.

Poslednji ste stigli u Staru Pazovu posle obaveza u Bundesligi. Ima li umora?

Nema kada je reprezentacija u pitanju. Imao sam neku povredicu, dobio udarac u glavu, pa nisam igrao poslednji meč u Bundesligi. Sanirao sam to, bilo je vremena i za odmor, oran sam stigao u Pazovu“.

Svi ističu da je osnova za visoke ciljeve da svi budu zdravi. Možemo li u najjačem sastavu na Svetskom prvenstvu?

Nadam se da će i Dejan Milosavljev da nam pomogne, mnogo bi nam značio. Videli ste kako smo odigrali protiv Slovenije kad smo bili kompletni. To je neka druga priča, kada smo svi tu, potpuno različito u odnosu na Segedin. Tamo smo patili. Počeli smo s jednom ekipom, mnogo igrača je bilo zaraženo, krpili smo se. Neki su se vratili, ali bilo je kasno da se uđu u formu. To Evropsko prvenstvo je bilo kao košmar za nas. Opet smo imali šansu da pobedimo Hrvatsku u Segedinu. Kad smo kompletni, možemo ravnopravno da igramo sa svima, ubeđen sam u to“.

Najbolje poznajete Nemačku. Nova selekcija bez velikih zvezda, bez trija Kila – Pekelera, Vinčeka i Vajnholda, nema ni Kuna, od ranije ni Genshajmera. Koliko mogu novi Panceri?

Gislason je morao da podmladi tim. Oni najbolji Pekeler, Vinček i Vajnhold su se oprostili od selekcije. Da su hteli da igraju, sigurno bi za njih bilo mesto i bili bi snaga Nemaca. Vinček i Pekeler bi bili u prednosti u odnosu na Kolbahera i Cehela, dok bi Vajnhold na desnom beku bio u tandemu sa Hafnerom. Nemačka ima jako dobro ekipu, nije veliki kvalitet, ne pripada svetskog vrhu na kome su Danci, Šveđani, Španci i Francuzi. Ozbiljna je selekcija, moramo da odigramo vrhunsku utakmicu da bismo pobedili. Ako ponovimo igre kao protiv Slovenije u baražu za Svetsko prvenstvo, imamo čemu da se nadamo. Četvrtfinale nije nerealan domet, to nam je cilj“.

Olimpijske kvalifikacije su sigurno ogroman motiv?

Svako sanja o tome, da bude deo najvećeg sportskog takmičenja. Imamo šansu, nadam se najboljem“.

KVOTA U MOZZARTU DA ĆE SRBIJA BITI ŠAMPION SVETA U RUKOMETU JE 50,0. DANSKA JE PRVI FAVORIT (2,10).

Koliko poznajete Katar?

Gledao sam ih u Egiptu pre dve godine na Svetskom prvenstvu. Nema toliko naturalizovanih igrača kao pre. Frankis Marzo, levi bek ne igra, on je daleko najbolji igrač. Favoriti smo protiv Katara i Alžira. Nadam se tim pobedama, dok bi trijumf protiv Nemačke otvorio vrata četvrtfinala“.

Da li je reper prvi meč baraža u Celju ili revanš u Kragujevcu, utakmice na gol više ili tvrd duel na manji broj pogodaka?

Bile su to različite utakmice. Nisam očekivao da ćemo u Celju odigrati tako vrhunski u napadu, gde nam je sve polazilo od ruke. Slovenci nisu znali šta im se dešava, odigrali smo vrhunski meč u napadu, najbolji ove generacije. U Kragujevcu je bila jedna od najtežih utakmica u mojoj karijeri. Znali smo da je rival kvalitetan, morali smo da potvrdimo pobedu iz Celja. U napadu smo imali problema, dok smo u odbrani bili odlični sa Milosavljevim na golu. Iz obe utakmice možemo loše i dobre strane da izvučemo. Treba da radimo na detaljima. Ovo vreme koje imamo, a nemamo ga mnogo, moramo da iskoristimo da pričamo, da vidimo šta možemo da ispravimo“.

(©RSS)(©RSS)

Pre dva dana ste odigrali jubilarni 100. meč u dresu s državnim grbom. Lepa brojka, više od decenije ste deo reprezentacije. Kako se osećate?

Izuzetno sam ponosan i privilegovan zato što sam odigrao toliki broj mečeva u dresu Srbije. Nadam se da će ih biti još mnogo i da ćemo na ovom prvenstvu napraviti rezultat za ponos čime bismo krunisali ovaj broj utakmica na najbolji mogući način“.

Da li je došlo vreme da Berlin uzme titulu u Nemačkoj?

Posle utakmice sa Kilom, kad su mi svi rekli da ćemo da uzmemo titulu, rekao sam da sačekamo prvu reprezentativnu pauzu. Posle prve te akcije, Matijas Gidsel je polomio prst i nije ga bilo na terenu sedam nedelja. Sa ili bez Gidsela ni mi ni Danska nismo isti. Protiv Mindena smo poraženi. Imali smo kontrolu igre i rezultata. Onda se u 43. minutu povredio Valter Krinc, bila je pauza 15 minuta. Posle toga smo nestali, upali u rupu, koju nisam ni video ni doživeo u svom životu. Oni su se se vratili uz pomoć publike. Protiv Magdeburga je bio s nama opet Gidsel, ali se tek oporavio, trebalo je vremena da uđe u formu. Teška je sezona. Dobro je što smo dobili na nekim teškim gostovanjima. Cilj nam je da budemo u top 2, da igramo Ligu šampiona naredne sezone. Ako nam se ukaže šansa da budemo šampioni, mi ćemo to sigurno da iskoristimo. Kada smo kompletni, onda smo ozbiljan tim. Slično kao i sa repezentacijom Srbije“.

U Berlinu ste već pet godina, ostajete sigurno u nemačkoj prestonici do 2027. godine, do kada vam je ugovor. Možete li da zamislite kraj karijere u istom timu?

Ne volim da menjam nešto što je dobro. Imao sam jake ponude, ali svidele su mi se ambicije kluba, nije bilo razloga da idem iz Berlina. Kada mi istekne ugovor, imaću 34. godine. Verujem da ću igrati i posle isteka sadašnjeg ugovora, videćemo gde, to se nikad ne zna", zaključio je Marsenić.



tagovi

Mijajlo MarsenićRukometna reprezentacija SrbijerssSvetsko prvenstvo u rukometu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara